U trendu

FRA: Nastavlja se štrajk železnica, sutra se očekuje težak dan

PARIZ – Problemi u saobraćaju u Francuskoj nastavljeni su i danas, četvrtog dana štrajka zaposlenih u železnicama, koji su doveli do toga da većina francuskih vozova ostane u stanicama.

Zbog štrajka francuskih železnica RATP i pariskih železnica SNCF, 14 linija pariskog metroa je zatvoreno, a funkcionišu samo dve linije na kojima saobraćaju automatizovani vozovi bez vozača, javio je Rojters.

Kako javljaju francuski mediji, očekuje se da će sutrašnji dan biti izuzetno težak.

SNCF je savetovao korisnicima da sutra izbegavaju bilo kakav izlazak na stanice iz bezbednosnih razloga, zbog mogućnosti stvaranja velikih gužvi.

Saobraćaj na linijama pariskog brzog metroa RER, takođe će biti poremećen, jer će 10 od ukupno 16 linija ostati zatvoreno, preneo je francuski radio „Frans enfo“.

Kako bi se izbegli veliki zastoji, tokom sutrašnjeg dana će za obična vozila biti dozvoljeno da koriste žute trake rezervisane za gradski saobraćaj i taksi, ali sam na prilazima Parizu, ne i u samoj prestonici, saopšteno je iz francuskog Ministarstva saobraćaja.

SNCF i RATP štrajkuju zbog reformi penzionog sistema koje je najavio francuski predsednik Emanuel Makron.

Iz sindikata želeynica, koji smatraju da reforma koju predlaže Makron nudi lošije uslove za penzionisanje i primorava određene kategorije da rade duže, poručili su da je ključni dan ponedeljak, ali i da su spremni da nastave štrajk do katoličkog Božića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.