U trendu

Francuska desnica okrivila vlast za smrt devojcice u Parizu

PARIS – Ekstremni desničar Erik Zemur okrivio je Francuske vlasti za smrt dvanaestogodišnje devojčice u Parizu, jer je žena koja je osumnjičena za ubistvo ilegalno boravila u Francuskoj.

Kako je naveo ubica, nije nikad trebalo da sretne Lolu, koja je pronađena mrtva pre dve sedmice u dvorištu pariske zgrade u kojoj je živela, piše DW.

Krajnja desnica francuske politike, okupljena oko Zemura, bila je utihnula nakon što je njegova partija „Ponovno osvajanje“ osvojila samo četiri odsto glasova na izborima u junu.

Zemura su tada podržali ekstremni konzervativci kao i oni kojima je Marin Lepen „premekana“, uključujući i njenu sestričinu Marion Marešal, ocenjuje DW.

Dahbija B. (24), koja je osumnjičena za Lolino ubistvo, je Alžirka koja je pre šest godina pomoću studentske vize legalno došla u Francusku.

Krajem avgusta tokom rutinske kontrole na aerodromu je otkriveno da je njena viza istekla, nakon čega je dobila nalog za deportaciju.

Dahbija je trebalo da napusti Francusku do kraja septembra, ali to nije učinila kao ni hiljade drugih migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu je saopštilo da je od početka godine sprovedeno svega 20 odsto odluka o deportaciji.

U Vladi kažu da su se do sada koncentrisali na deportovanje stranaca koji su počinili krivična dela i da Dahbija B. nije do sada bila poznata policiji.

„Svako ko želi da iskoristi ovo užasno ubistvo potpuno nepristojna osoba“, rekao je politikolog Žan-Iv Kami iz Fondacije „Žan Žores“.

Kami dodaje da Francuska zaista ima problem sa deportacijama koje se ne sprovode, ali da se on može rešiti samo politikom i diplomatijom, a ne sejanjem mržnje i uvećavanjem porodične tuge, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar