U trendu

Francuska do juna donira siromašnima 500.000 vakcina

PARIZ – Iz Jelisejske palate potvrđeno je da će do juna Francuska donirati siromašnim zemljama 500.000 doza vakcine protiv KOVID-19 kao deo inicijative predsednika Emanuela Makrona, kojom je pozvao lidere najbogatijih država G7 da daju između tri i pet odsto svojih doza vakcina siromašnijim zemljama.

„Za predsednika je važno da se ovaj mehanizam što pre uspostavi jer postoji potreba za brzinom, a tome će Francuska učiniti davanjem 500 000 doza do juna i mi ćemo vas obaveštavati kako se te vakcine raspoređuju“, rekao je za briselski Politko visoki francuski zvaničnik.

Politiko prenosi da je broj doza koje Francuska planira da donira manji deo ukupne količine koju zemlja treba da dobije i da je do sada primljeno više od 7 miliona vakcina, dok se očekuje da će se nedeljne isporuke znatno povećati od aprila.

Farmaceutske i biotehnološke kompanije u zemlji tek treba da proizvedu sopstvene vakcine, a Francuska se kao i vec?ina država članica EU suočava sa trenutno problemom kašnjenja u isporuci iz proizvodnih pogona u Evropi i SAD, ali je Makron glavni zagovornik globalne solidarnosti kada je u pitanju pristup vakcini i dijagnostici za Kovid 19, navodi Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.