U trendu

Francuska donira 100.000 doza AstraZeneke Kovaksu

PARIZ – Francuska će ovog meseca donirati početnih 100.000 doza vakcine AstraZeneke zemljama u razvoju, i time će postati prva članica Evropske unije koja je poslala sopstvene zalihe u Kovaks programu za siromašnije zemlje, izjavio je danas savetnik predsednika Emanuela Makrona.

Makron je pozvao zemlje EU da pošalju pet odsto sopstvenih zaliha vakcina zemljama u razvoju kako bi zaustavile razvoj novih varijanti virusa i sprečile Rusiju i Kinu da steknu diplomatsku prednost deleći svoje vakcine, prenosi Rojters.

„Francuska će promovisati evropski mehanizam za deljenje vakcina sa Kovaksom“, izjavio je danas savetnik Makrona izrazivši nadu da će se druge zemlje obavezati da će „fizički deliti vakcine sa Kovaksom“.

Cilj Kovaksa, koji podržavaju Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju (GAVI) jeste da obezbedi dve milijarde doza vakcina za siromašnije zemlje do kraja 2021.

Francuska se obavezala da će poslati 500.000 doza do sredine juna, rekao je francuski savetnik i dodao da će prva serija biti poslata u najskorije vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.