U trendu

Francuska: Hiljade ljudi na klimatskim protestima

PARIZ – Više hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Pariza i drugih francuskih gradova kako bi pozvali na ambicioznije mere u borbi protiv klimatskih promena.

Nacionalni protesti usledili su nakon što je donji dom parlamenta ove nedelje usvojio klimatski zakon usmeren na suzbijanje emisija gasova sa efektom staklene bašte za koji aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da ne doseže daleko ili dovoljno brzo, prenosi AP.

„Trenutno, (predloženi) zakon predstavlja klimatski i socijalni neuspeh“, rekla je grupa klimatskih aktivista, „Ensemble pour le climat“ (Zajedno za klimu).

Grinpis Francuska osudio je „odbijanje vlade da preduzme mere u vezi sa klimom“.

Aktivisti krive predsednika Emanuela Makrona, koji je bio vrlo glasan u vezi sa podrškom akcijama protiv klimatskih promena, da je „oslabio“ set mera koje je prvobitno predložio panel od 150 građana koji su mesecima radili na tom pitanju.

Predlog zakona, o kojem će se sada raspravljati u Senatu, uključuje zabranu domaćih letova kraćih od dva i po sata koja se mogu obaviti vozom, mere za podršku obnovi zgrada koje troše mnogo energije i podsticanje zelenijih automobila.

U međuvremenu, francuski list „Žurnal di dimanš“ preneo je danas da referendum o uključivanju očuvanja životne sredine u francuski ustav, koji je obećao Makron, neće moći da se održi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar