U trendu

Francuska: Imigrant iz Ruande nije imao teroristički motiv

PARIZ – Imigrant iz Ruande osumnjičen za ubistvo francuskog katoličkog sveštenika Olivijea Mera u regionu Vende na zapadu Francuske nije imao teroristički motiv, izjavio je danas regionalni zamenik tužioca Janik le Goate.

On je na konferenciji za novinare potvrdio da je osumnjičeni uhapšen i zadržan u pritvoru, preneo je Rojters.

Ranije danas senator Bruno Retajo iz ovog regiona rekao je da se on predao vlastima.

Retajo je izjavio da je lokalna katolička crkva pružila utočište osumnjičenom 40-godišnjem državljaninu Ruande kome su francuske imigracione vlasti naredile još 2019. godine da napusti teritoriju Francusku, ali je on to nije učinio.

„Duboko sam šokiran ovim užasnim ubistvom sveštenika koji je brinuo o svom ubici. Šta je ovaj čovek, ubica, uopšte radio na teritoriji Francuske“, zapitao se senator Retajo na svom Tviter nalogu.

Osumnjičeni se samostalno pojavio jutros u stanici francuske žandarmerije u gradu Mortanj sir Sevr, u departmanu Vandeja u regionu Loara, da prizna ubistvo katoličkog sveštenika.

Telo ubijenog sveštenika je otkriveno rano jutros u Sen Loren sir Sevrus, u prostorijama zajednice braće misionara Monfortena.

Nakon dramatičnog ubistva sveštenika u Vandeji, ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanan je preko svog Tviter naloga uputio podršku „svim katolicima u Francuskoj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.