U trendu

Francuska: Intenzivan rad policije nakon ubista profesora

PARIZ – Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Dermanan izjavio je danas da je u toku nekoliko policijskih operacija povezanih s prošlonedeljnim zločinom u jednom pariskom predgrađu kada je islamski ekstremista surovo likvidirao nastavnika Samijela Patija.

Dermanan je za radio Evropa 1 rekao da su policijskom akcijom obuhvaćene desetine pojedinaca koji imaju veze sa ubistvom.

Rojters izveštava, pozivajući se na upućene izvore u francuskoj policiji, da je u planu proterivanje 231 stranaca sa liste osumnjičenih za ekstremizam iz verskih ubeđenja, ali se za sada ne zna da li su i jutrošnje operacije deo tog plana.

Prema rečima francuskog ministra policije, u danima nakon zločina u predgrađu Konflan Sent Onorin policiji je prijavljeno najmanje 80 slučajeva govora mržnje.

Profesor istorije Samijel Pati surovo je likvidiran prošlog petka, ispred škole u kojoj je radio u pariskom predgrađu Konflan Sent Onorin, tako što mu je 18-godišnji muškarac poreklom iz Čečenije, odrubio glavu.

Pati je početkom meseca, tokom predavanja o slobodi govora, svojim učenicima, između ostalog, pokazivao i karikature proroka Muhameda i time, po svemu sudeći izazvao bes roditelja i rođaka muslimanske veroispovesti.

Ubistvo i način likvidacije Patija izazvali su, s druge strane, bes u najširoj francuskoj javnosti i političkim krugovima.

Predsednik Emanuel Makron održao je u Jelisejskoj palati sastanak Saveta za nacionalnu odbranu, nakon kojeg je iz predsedničke palate najavljeno da će se od 2. novembra, nakon jesenjeg praznovanja Dana mrtvih i povratka đaka u klupe, pojačati nadzor i bezbednost u školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.