U trendu

Francuska: Koalicija levicarskih partija protiv Makrona

PARIZ – Francuska Socijalistička partija danas je zaključila koalicioni sporazum sa partijom krajnje levice LFI kako bi zajedno nastupile na parlamentarnim izborima u junu i pokušale da oduzmu većinu partiji novoizabranog predsednika Emanuela Makrona.

„Od sada ćemo zajedno voditi kampanju“, izjavio je lider Socijalističke partije Olivije For, prenosi Rojters.

Budući da su koalicioni sporazum ranije ove nedelje potpisali Zeleni i komunisti, jasno je da se stvara prva koalicija svih levičarskih partija u Francuskoj u poslednjih 20 godina, koju predvodi evroskeptični LFI.

Stranke i sa leve i sa desne strane francuskog političkog spektra pokušavaju da oforme koalicije kako bi 12. i 19. juna na izborima za Donji dom francuskog parlamenta pokušale da pobede Makronovu stranku, koja je preimenovana u Renesansa, prenosi Rojters.

Makron je prošlog meseca osvojio drugi predsednički mandat, ali će mu trebati većina u parlamentu, ako želi da sprovede svoju politiku, uključujući podizanje starosne granice za penzionisanje sa 62 na 65 godina, čemu se protive i levica i desnica.

Levičarski blok se oblikovao pod vođstvom šefa LFI-ja Žan-Lika Melanšona, koji je zamalo propustio da uđe u poslednju rundu drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj prošlog meseca.

Melanšon je bio treći sa oko 22 odsto glasova u prvom krugu izbora, odmah iza kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen.

Predsednički kandidat socijalista An Idalgo osvojila je samo oko 1,7 odsto glasova, navodi britanski servis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.