U trendu

Francuska: London je kriv za izbeglički talas preko Lamansa

PARIZ – Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin izjavio je da britanski zakoni o radu podstiču migrante da se odluče na opasan prelazak kanala Lamanš gumenim čamcima prema Velikoj Britaniji i da je Francuska ta koja trpi posledice neaktivnosti zvaničnog Londona.

Britanska frustracija zbog broja migranata koji ilegalno prelaze Lamanš sa francuskih obala ponovo se pojavila poslednjih dana nakon što je prošle nedelje samo u jednom danu u južnu Englesku stiglo više od 1.000 izbeglica.

Međutim, Darmanin je poručio da odgovornost za ovakvu situaciju snosi Velika Britanija, prenosi Rojters.

„Kada bi Britanci revidirali svoje (radno) zakonodavstvo – što su počeli da rade, ali nisu odmakli dovoljno daleko – ne bi bilo ljudi u Kaleu i Denkerku“, rekao je francuski ministar za TV CNjuz i dodao da britansko tržište rada funkcioniše „sa armijom rezervi, kako bi rekao Karl Marks, neredovnih radnika“.

List Telegraf objavio je u nedelju da će britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel tokom ove nedelje tražiti od Darmanina da Francuska zaustavi svaki čamac sa izbeglicama koje pokušavaju da pređu kanal Lamanš.

Francuska policija tvrdi da zaustavlja veliki broj ilegalnih prelazaka, ali da je to nedovoljno da se prekine izbeglički talas i upozorava da je broj izbeglica veliki, da je obala predugačka, a krijumčari veoma vešti u izbegavanju bezbednosnih prepreka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar