U trendu

Francuska ministarka: Napadač u školi fasciniran oružjem

Francuska ministarka obrazovanja Nažat Valo-Belkasem izjavila da je današnji napad u srednjoj školi u gradiću Gras na jugoistoku Francuske bio „ludi čin krhkog mladog čoveka fasciniranog oružja“.

Rojters prenosi da je ona to saopštila tokom obilaska Grasa.

Tinejdžer koji je danas pucao iz vatrenog oružja u srednjoj školi u gradiću Gras na jugoistoku Francuske, izveo je napad nakon što je gledao video snimke o masovnim pucnjavama u američkom stilu, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rojters navodi da ovaj incident, u kome su ranjene tri osobe, uključujući i direktora škole, koji izgleda nema veze sa terorizmom, dolazi u vreme kada je Francuska na velikom oprezu pošto su u prošle dve godine napadači povezani s Islamskom državom ubili više od 230 ljudi.

Agencija navodi da bi, kako je do predsedničkih izbora u Francuskoj ostalo manje od šest nedelja, napad u Grasu koji je izveo 17-godišnjak naoružan lovačkom puškom mogao da dodatno podstakne debatu o bezbednosti i strah od terorizma, koji su među glavnim temama predizborne kampanje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande je kazao da su tri osobe ranjene, a još pet je u stanju šoka, nakon napada tinejdžera koji je pored lovačke puške nosio i dva pištolja i dve ručne bombe.

Napadač je uhapšen, a policija proverava da li je imao pomagača.

„Prvi nalazi istrage sugerišu da je gledao video snimke o masovnim ubistvima u američkom stilu“, kazao je Brande.

Francuska vlada je, nakon vesti o pucnjavi, putem aplikacije za mobilne telefone uputila upozorenje na teroristički napad, a lokalne vlasti u gradiću koji se nalazi na oko 40 kilometara od Nice, savetovale su putem Tvitera stanovništvo da ne izlazi iz domova.

Blokiran je pristup svim školama u Grasu, a ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev prekinuo je posetu području severne Some zbog ove pucnjave, kao i pisma bombe koja je ranije danas eksplodirala u kancelarijama MMF u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.