U trendu

Francuska: Na meti „žutih prsluka“ i novinari

PARIZ – Francuske medijske i novinarske organizacije osudile su danas napade demonstranata iz pokreta „žutih prsluka“ na novinare ovog vikenda i pozvale na boju zaštitu medijskih radnika.

U subotu je održan osmi po redu protest „žutih prsluka“, a policija je na nekim punktovima ponovo upotrebila suzavac i vodene topove. Na meti demonstranata međutim, sve češće se nalaze novinari koji izveštavaju sa protesta.

Grupa demonstranata je, kako navodi Rojters, napala reportere televizije LCI u Ruanu. Jedan od pripadnika obezbeđenja u novinarskoj ekipi je prebijen i slomljen mu je nos, pokazuju slike incidenta objavljene na društvenim mrežama.

Ova televizijska stanica objavila je i da je njen novinar u Parizu oboren na zemlju i da su demonstranti pokušali da mu otmu kameru.

Još nekoliko medijskih kuća, uključujući BFM TV i Franceinfo objavile su danas slike svojih novinara koji su imali problema tokom izveštavanja sa marša „žutih prsluka“.

Generalni sekretar Organizacije Reporteri bez granica Kristof Delor pozvao je francuske vlasti da reaguju i zaštite novinare, a ministar policije Kristof Kastane naveo je da će svako ko napadne novinare biti izveden pred lice pravde.

„U našoj demokratiji, mediji su slobodni… napad na novinare je napad na pravo na informisanje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.