U trendu

Francuska naložila Tapiju da vrati 404 miliona evra odštete

Apelacioni sud u Francuskoj naložio je danas francuskom biznismenu Bernaru Tapiju da vrati svih 404 miliona evra, koliko mu je odlukom arbitražnog suda isplaćeno u sporu povodom prodaje kompanije Adidas.

Naime, utvrđeno je da je biznismen imao veze sa jednim od arbitara kog je država imenovala da reši Tapijev spor protiv banke Kredi Lione iz 2008. godine u vezi sa prodajom kompanije Adidas čiji je Tapi bio vlasnik od 1989. godine.

Francuski biznismen je 2007. godine prodaju kompanije poverio banci koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

I aktuelnoj direktorki Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard se sudilo zbog posledica tog spora, pošto je ona u to vreme, kao ministarka finansija, odobrila da se taj sudski spor reši arbitražom i država je 2008. godine isplatila Tapiju 400 miliona evra odštete.

Kristin Lagard se zameralo što je slučaj Tapi poverila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se nije žalila na odluku arbitraže koja je bila „izdašna“ u korist Tapija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike