U trendu

Francuska novim zakonom smanjuje štetne gasove za 40%

PARIZ – Francuska skupština je danas odobrila zakon o klimatskim promenama, kojim će se sprečiti buduća proširenja aerodroma, zabraniti grejači na terasama i smanjiti otpad od ambalaža, preneo je Rojters.

Francuska planira da smanji emisiju štetnih gasova za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990, ali ekološki aktivisti kažu da je to samo „otaljavanje“ i da može brže da se uradi.

U jednoj od važnijih presuda u februara, sud je naložio da Francuska mora da uradi više kako bi se borila protiv klimatskih promena.

Nakon više od 200 časova debate, poslanici Donjeg doma su odobrili zakon sa 332 glasa za i 77 protiv.

Zakon dolazi nakon višemesečne javne rasprave tokom koje je 150 aktivista iznelo dužu listu mera sa namerom da se učini sve kako bi se smanjile emisije štetnih gasova.

Brojni učesnici rasprave su kritikovali predsednika Emanuela Makrona zbog „razvodnjavanja njihovih ideja“, ali godinu dana uoči predsedničkih izbora u Francuskoj i sa jačanjem zelenih stranaka u Evropi, Makron se nada da će zakonn jegove izglede, dodaje Rojters.

Organizacija „Grinpis“ je ocenila da zakon nije dovoljan.

„Ovakav zakon bi mogao da bude možda dobar pre 15 godina, kada je situacija sa klimom bila manje napeta. Međutim, u 2021. godini ovo nije dovoljno da bismo se izborili sa globalnim zagrevanjem“, rekao je Žan-Fransoa Zilijar, šef odseka „Grinpisa“ za Francusku.

Zakon sada treba da prođe Senat, posle glasanja u Donjem domu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.