U trendu

Francuska otvorila istragu o špijunskom softveru

PARIZ – Parisko tužilaštvo otvorilo je danas istragu o navodima istražnog veb sajta “Mediapart” i dvojice njegovih novinara da ih je Maroko špijunirao koristeći špijunski softver “pegasus” koji je u centru globalnog skandala.

Istragom, čije je rezultate u nedelju objavilo 17 medijskih organizacija, predvođenih pariskom neprofitnom novinarskom grupom “Zabranjene priče”, otkriveno je da je špijunski softver koji je izradila izraelska bezbednosna kompanija NSO, korišćen u pokušaju i uspešnom hakovanju 37 pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava, prenosi agencija Rojters.

Sajt “Mediapart” je u nizu tvitova objavio u ponedeljak da su marokanske tajne službe koristile taj softver da špijuniraju mobilne telefone dvojice njegovih novinara.

”Jedini način da se ovo istera na čistac je da pravosudne vlasti sprovedu nezavisnu istragu o široko rasprostranjenom špijuniranju koje je u Francuskoj organizovao Maroko“, navodi “Mediapart” u jednom od svojih tvitova.

Maroko je objavio službeno saopštenje u kojem odbacuje „neosnovane i lažne navode“.

U saopštenju pariskog tužilaštva ne spominje se Maroko, već se samo navodi da je doneta odluka o otvaranju istrage nakon što je primljena žalba “Mediaparta” i njegovih novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.