U trendu

Francuska policija uhapsila i drugog napadača u pucnjavi na koledžu

Francuska policija uhapsila je danas drugu osobu osumnjičenu za učešće u pucnjavi u srednjoj školi u gradiću Gras na jugoistoku te zemlje, kada je teško naoružani tinejdžer lakše ranio troje učenika i direktora škole, prenosi AFP.

Izvor iz francuskog parvosuđa rekao je za ovu agenciju da se radi o bratu prijatelja 16-godišnjeg napadača. Policija i dalje traga za napadačevim prijateljem.

Navedeno je da oružje korišćeno u pucnjavi pripada roditeljima i dedi napadača.

Francuska ministarka obrazovanja Nažat Valo-Belkasem izjavila je sinoć da je napad u Grasu bio „ludi čin krhkog mladog čoveka fasciniranog oružjem“.

Rojters je preneo da je ona to saopštila tokom obilaska Grasa.

Tinejdžer koji je pucao iz vatrenog oružja u srednjoj školi u gradiću Gras na jugoistoku Francuske, izveo je napad nakon što je gledao video snimke o masovnim pucnjavama u američkom stilu, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rojters navodi da ovaj incident, u kome su ranjene tri osobe, uključujući i direktora škole, koji izgleda nema veze sa terorizmom, dolazi u vreme kada je Francuska na velikom oprezu pošto su u prošle dve godine napadači povezani s Islamskom državom ubili više od 230 ljudi.

Agencija navodi da bi, kako je do predsedničkih izbora u Francuskoj ostalo manje od šest nedelja, napad u Grasu koji je izveo 17-godišnjak naoružan lovačkom puškom mogao da dodatno podstakne debatu o bezbednosti i strah od terorizma, koji su među glavnim temama predizborne kampanje.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande je kazao da su tri osobe ranjene, a još pet je u stanju šoka, nakon napada tinejdžera koji je pored lovačke puške nosio i dva pištolja i dve ručne bombe.

Napadač je uhapšen, a policija proverava da li je imao pomagača.

„Prvi nalazi istrage sugerišu da je gledao video snimke o masovnim ubistvima u američkom stilu“, kazao je Brande.

Francuska vlada je, nakon vesti o pucnjavi, putem aplikacije za mobilne telefone uputila upozorenje na teroristički napad, a lokalne vlasti u gradiću koji se nalazi na oko 40 kilometara od Nice, savetovale su putem Tvitera stanovništvo da ne izlazi iz domova.

Blokiran je pristup svim školama u Grasu, a ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev prekinuo je posetu području severne Some zbog ove pucnjave, kao i pisma bombe koja je ranije eksplodirala u kancelarijama MMF u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.