U trendu

Francuska: Premijer Japana Kišida s Makronom na gradilištu katedrale Notr Dam

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron i japanski premijer Fumio Kišida, koji je doputovao u zvaničnu posetu Francuskoj, trebalo bi danas da poseti gradilište pariske katedrale Notr Dam.

Japanski premijer Fumio Kišida danas u Parizu započinje turneju po Evropi i Severnoj Americi tokom koje će se sastati sa svojim kolegama, liderima država članica organizacije G7 kojom će ove godine predsedavati Japan, navodi se u izveštaju francuskog državnog emitera RFI.

Francuska nastoji da unapredi i razvije svoje prisustvo u Indo-Pacifičkom regionu i želeo bi da produbi ekonomske veze sa Japanom.

S obzirom da Kišida uvodi promene vojne doktrine Japana, Makron želi da poruči vladi Japana da Francuska može da igra veću ulogu u
japanskoj odbrambenoj industriji kao što je to učinila i u civilnom nuklearnom
energetskom sektoru, prenosi RFI.

Emanuel Makron i njegov gost iz Japana posetiće gradilište Notr Dam pre radne večere u Jelisejskoj palati tokom koje će se govoriti o izazovima predsedavanja G7 i „izuzetnom partnerstvu“ između dve zemlje.

Kišida je prvi strani državnik koga je Emanuel Makron pozvao u obilazak gradilišta na Notr Damu posle tragičnog, razornog požara koji je 15. aprila 2019. godine devastirao ovu katedralu koja je sagrađena u 12. veku.

Ova katedrala je posledni put bila renovirana krajem 19. veka jer je nakon Francuske revolucije ostala oštećena i pretila je opasnost da će se urušiti.

Zahvaljujući porastu popularnosti Notr Dama posle objavljivanja romana „Zvonar Bogorodične crkve“ Viktora Igoa, država je krajem 19. veka odlučila da se izvrše obimni restauratorski radovi na katedrali.

Od 1991. godine UNESCO je klasifikovao Notr Dam kao svetsku baštinu, a katedrala je do požara 2019. godine bila najposećeniji spomenik kulture u Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar