U trendu

Francuska: Protesti zdravstveih radnika zbog malih plata

PARIZ – Samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, zdravstveni radnici protestovali su danas u gradovima širom zemlje tražeći veće plate i više zaposlenih u medicinskim službama.

Predsednik Emanuel Makron, koji je nedavno izabran za drugi predsednički mandat, naredio je da se tačno ustanovi kojim je službama hitne medicinske pomoći potrebna neodložna pomoć u ljudstvu, upozorivši da „nema vremena za gubljenje“, prenosi TV Frans 24.

„Ni jedno medicinsko odeljenje nije pošteđeno, naše javne zdravstvene ustanove su u procesu odumiranja zbog nedostatka resursa“, upozorio je Pjer Vak, šef sindikata Se-Že-Te u Strazburu, na istoku Francuske.

Protesti su jutros počeli u bolnicama i u popodnevnim satima su nastavljeni u ministarstvu zdravstva u Parizu, gde je osoblje u belim medicinskim mantilima mahalo transparentima sa porukama poput „Unajmite više ljudi i platite više, hitno je“.

Grupa radnika francuske hitne pomoći otkrila je u majskoj anketi da je najmanje 120 odeljenja hitne pomoći širom zemlje već smanjilo obim poslovanja ili se spremaju da to učine nakon krize izazvane pandemijom korona viruisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar