U trendu

Francuska: Softverom otkriveno hiljade neprijavljenih bazena

PARIZ – Otkrivanje hiljada neprijavljenih privatnih bazena u Francuskoj donelo je neočekivani prihod francuskim poreskim vlastima.

Zahvaljujući eksperimentu sa sofisticiranim softverom, otkriveno je više od 20.000 neprijavljenih bazena, piše BBC pozivajući se na francuske medije.

Time je država prikupila oko 10 miliona evra, pošto bazeni povećavaju vrednost imovine, što može značiti veći porez, a, prema francuskom zakonu, moraju biti prijavljeni.

Softver, koji su razvili Gugl i francuska konsultantska firma Kapžemini (Capgemini), uočio je skupove na snimcima iz vazduha devet francuskih regiona, tokom probnog perioda u oktobru 2021. godine.

Poreski zvaničnici saopštili su da bi to sada moglo da bude sprovedeno širom zemlje.

U Francuskoj je 2020. bilo više od 3,2 miliona privatnih bazena, prema podacima sajta Statist, ali, pošto je sve više zaposlenih zbog pandemije korona virusa radilo od kuće, došlo je do daljeg porasta izgradnje bazena.

Prema pisanju lista Le Parizijen, prosečan bazen od 30 kvadratnih metara oporezuje se sa 200 evra godišnje.

Poreske vlasti kažu da bi softver mogao da se koristi za pronalaženje neprijavljenih proširenja kuća, dvorišta ili vidikovaca, koji takođe imaju značaj prilikom određivanja poreza na imovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar