Francuska štampa o izboru Makrona: Pobeda nad populizmom

Izbor proevropski orijentisanog centriste Emanuela Makrona za francuskog predsednika, a ne njegove protivnice iz redova ekstremne desnice Marin Le Pen, pobeda je nad populizmom i olakšanje je za Evropu, ali na najmladjem šefu francuske države ostaje još mnogo toga, ocenila je francuska štapma.

Dnevnik Mond vidi „nekoliko razloga za relativizovanje uspeha“ Makrona na predsedničkim izborima.

„Mnogi Francuzi nisu glasali za kandidata već protiv ekstremne desnice“, navodi list i dodaje da je u drugom krugu predsedničkih izbora zabeležen rekordni nivo apstinenata, belih ili nevažećih listića.

Za levičarski dnevnik Liberasion, pobeda Makrona jeste pobeda, ali „pod pritiskom“.

Veliki broj apstinenata, uprkos opasnosti da bude izabran kandidat Nacionalnog fronta, „znak je nezadovoljstva novim predsednikom“, navodi Liberasion.

Desno orijentisan dnevni list Figaro povodom pobede Makrona piše o izbornim „nijansama“ i takodje navodi da je od 1969. godine juče zabeležen najveći broj apstinenata, kao i da se izborno telo podelilo na četiri bloka.

Figaro predvidja da će za novog predsednika predstojeći parlamentarni izbori biti teški, dok je ekonomski dnevnik Eko pozdravio „izbor nade“ i novo „mlado i hrabro lice Francuske“.

Za dnevnik blizak Komunističkoj partiji, Imanite, „počinje nova bitka“ u svetlu borbe protiv „liberalne politike koju je najavio novi šef države“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike