U trendu

Francuska traži odgovor Irana u vezi sudbine Faribe Adelhah

PARIZ – Francuska nije dobila zadovoljavajući odgovor od Irana u vezi sa sudbinom Faribe Adelhah, koja ima dualno francusko-iransko državljanstvo, uhapšene u Iranu i traži konzularni pristup Adelhah bez odlaganja, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Adelhah, koja je akademski istraživač, uhapsila je u Iranu u junu Revolucionarna garda za navodno špijuniranje, izvestili su mediji tokom vikenda, preneo je Rojters.

„Francuske vlasti u ovom teškom kontekstu su preduzele korake sa iranskim vlastima da dobiju informacije o njenoj situaciji i uslovima njenog hapšenja i tražili konzularni pristup, kao što je predviđeno u ovim okolnostima, što je neophodno za njeno brzo oslobadanje“, navela je u saopštenju portparolka Ministarstva spoljnih poslova Agnes fon der Mul.

„Na ove zahteve nije dat zadovoljavajući odgovor. Francuska poziva iranske vlasti da iznesu na videlo situaciju gospođe Adelhah i ponavlja svoje zahteve, posebno odobrenje konzularnog pristupa bez odlaganja“, dodala je ona.

Na pitanje o hapšenju postavljeno ranije danas, portparol iranske vlade Ali Rabiei izjavio je, kako je izvestila poluzvanična novinska agencija Tasnim, da je čuo izveštaje o hapšenju, ali da nema više informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.