U trendu

Francuska uvodi vladinu službu za isplatu alimentacija

PARIZ – Francuska uvodi novu vladinu službu ovlašćenu da direktno uzima novac sa računa roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, sa ciljem pružanja finansijske pomoći brojnim samohranima porodicama, od kojih većinu čine samohrane majke sa decom, prenosi AP.

Predsednik Emanuel Makron je u postu na tviteru osudio neuplaćivanje alimentacije, koju je opisao kao nepodnošljivu situaciju za stotine hiljada samohranih roditelja, pre nego što je posetio agenciju u Turu u centralnoj Francuskoj koja će pružati nove usluge.

Osim što ima za cilj da smanji finansijski pritisak na porodice samohranih roditelja, mera takođe ima za cilj da spreči pretnje od strane onih koji ne isplaćuju alimentaciju.

Novi sistem predviđa da svaki roditelj može da potraži usluge nove službe, bez obzira na to da li se drugi roditelj slaže sa tim ili ne. Služba omogućava isplatu alimentacije do detetove navršene 18. godine.

Vlasti Francuske procenjuju da između 30 i 40 odsto alimentacija ne bude isplaćeno ili bude isplaćeno samo delimično ili sa zakašnjenjem, što najmanje 300.000 porodica dovodi u finansijsku nesigurnost.

Samohrani roditelji sa decom čine četvrtinu porodica u Francuskoj, a 85 odsto takvih roditelja su žene. Trećina ovih porodica živi u siromaštvu, a prosečna mesečna alimentacija u iznosu od 170 evra za svako dete je od velike pomoći.

Pitanje o isplati alimentacija iskrslo je 2019. godine, tokom velike debate koju je Makron pokrenuo kako bi građanima omogućio da izraze nezadovoljstvo nakon nedelja antivladinih protesta.

Bio sam zapanjem brojem žena koje su mi rekle da ne mogu da žive pristojno, jer im se ne isplaćuju alimentacije, rekao je francuski predsednik tada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.