U trendu

Francuska zabrinuta zbog esakacije na istoku UKR

PARIZ – Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan razgovarao je danas telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije na istoku Ukrajine poslednjih dana, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

„Francuski ministar spoljnih poslova izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije koja se poslednjih dana dogodila na istoku Ukrajine. Veoma veliki broj kršenja prekida vatre koje je zabeležila misija OEBS je u suprotnosti sa obavezama preuzetim tokom nedavne razmene mišljenja u okviru formata iz Normandije“, navodi se u saopštenju Ke D Orseja, prenosi agencija RIA Novosti.

Napominje se takođe da je Le Drijan zapretio Rusiji posledicama u slučaju bilo kakvog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Francuski ministar je izrazio uverenje u jedinstven odgovor Evropljana i njihovih saveznika u vidu sankcija velikih razmera „u slučaju ruskog napada“.

U Moskvi kategorički negiraju postojanje planova za eskalaciju krize oko Ukrajine i neprekidno ističu da Rusija nikome ne preti, upozoravajući istovremeno da se sve takve izjave koriste kao izgovor da bi se što više vojne opreme i naoružanja NATO rasporedilo nadomak ruskih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.