U trendu

Francuska zaplenila britanski brod zbog spora oko ribolova

LONDON – Francuska je zaplenila jedan britanski ribarski brod, a drugom je dato usmeno upozorenje, usred eskalacije spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

Francuska ministarka pomorstva Anik Žirarden je izjavila da su brodovi upozoreni tokom provere noćas kod grada Avr, prenosi BBC.

Ona je dodala da se prvi brod nije odmah povinovao naredbi, a drugom nije bilo dozvoljeno da peca u francuskim vodama, zbog čega je zaplenjen.

Žirarden je na Tviteru napisala da je jedan od britanskih ribarskih brodova uhvaćen da peca u zalivu Sene bez odgovarajućih dozvola.

Čamac je, prema njenim rečima, preusmeren u luku Avr i zadržan od strane pravosudnih organa, gde bi njegov ulov mogao biti zaplenjen, a čamac zadržan dok se ne plati depozit.

Kapetan čamca rizikuje kaznene sankcije.

Francuska je upozorila da će sledeće nedelje blokirati britanske brodove u nekim lukama, kao i da će pooštriti provere britanskih čamaca i kamiona, ako spor oko dozvola za ribolov nakon Bregzita ne bude rešen do 2. novembra.

Britanski ministar za Bregzit lord Dejvid Frost je izjavio juče da su francuske pretnje blokiranjem britanskih brodova „razočaravajuće“.

Velika Britanija je saopštila da su pretnje Francuske „nesrazmerne“ i da predstavljaju kršenje međunarodnog prava i trgovinskih sporazuma.

Francusku je razljutila prošlomesečna odluka Velike Britanije i britanskog ostrva DŽerzi da uskrate dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova.

Francuska smatra da su ta ograničenja suprotna sporazumu koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.