U trendu

Francuske vlasti brane akcije policije na protestima

PARIZ – Francuske vlasti branile su akcije policije kojima se suzbijaju nasilni protesti nakon što je policajac mahao pištoljem ispred demonstranata u Parizu, javlja AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na „najoštrije“ zakonite mere protiv nasilja na protestima.

On je govoreći tokom posete Čadu, pozvao na „red, mir i jedinstvo“, prenosi američka agencija.

Zvaničnici policijskih sindikata danas su saopštili da je taj policajac delovao u samoodbrani.

Ministar unutrašnjih poslova pohvalio je „profesionalizam i pribranost snaga bezbednosti i pozvao na nacionalnu debatu o ekonomskoj zabrinutosti koju demonstranti ističu.

Širom Francuske u subotu je protestovalo ukupno 38.000 demonstranata, u poređenju sa 66.000 prošlog vikenda, preneo je ranije BBC.

Najmanje 142 osobe su uhapšene, među kojima i jedan od lidera protesta Žutih prsluka Erik Drue, tokom demonstracija na ulicama Pariza, saopštila je francuska policija.

Protesti „žutih prsluka“, koji su proteklih nekoliko nedelja izazivali haos na ulicama Pariza, stišali su se u subotu.

Prema navodima policije, na ulice Pariza je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo pre nedelju dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih nedelja.

Za razliku od haosa koji je proteklih vikenda viđen na ulicama, turisti su prošetali avenijom u blizini Trijumfalne kapije, dok su najveći pariski bulevari bili otvoreni za saobraćaj.

Lokalne vlasti su ranije u subotu saopštile i da je vozač automobila poginuo u južnoj Francuskoj kada je vozilom udario u kamion na okretnici koju su blokirali „žuti prsluci.“

Time je broj smrtnih slučajeva povezanih s višenedeljnim antivladinim protestima porastao na 10.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.