U trendu

Francuske vlasti zaplenile avion „Rajanera“ uoči poletanja

PARIZ – Na aerodromu Bordo-Merinjak na zapadu Francuske u četvrtak uveče odvila se nesvakidašnja scena – francuske vlasti zaplenile su putnički avion „Rajanera“ zbog neplaćenih dugova baš u trenutku kada se avion pripremao za let do Londona, zbog čega je 149 putnika ostalo na aerodromu.

Irski niskobudžetni avioprevoznik je dugovao novac i „nažalost francuska država je bila primorana“ da njegov „boing 737“ evakuiše, saopštile su danas civilne vazduhoplovne vlasti, prenosi AP.

Putnici su prethodno prošli pasošku i bezbednosnu kontrolu i pripremali se da se ukrcaju u avion, koji je već bio postavljen na pisti, ali su im vlasti tada rekle da moraju da se vrate.

Putnici su, na kraju, za London otputovali drugim letom, ali – pet sati kasnije.

Na listu razloga za otkazivanje leta sada se, pored oluja, štrajkova i kompjuterskih kvarova, može staviti i vladina zaplena aviona, zaključuje američka agencija.

„Rajanerov“ avion, vredan više miliona dolara, francuske vlasti su vratile toj kompaniji tek nakon što je platila dug od 525.000 evra, a reč je o sredstvima koje je EU proglasila nezakonitim subvencijama.

Portparol francuske agencije za vazduhoplovstvo Erik Ero rekao je da su regionalne vlasti, koje su izdale te subvencije, od 2014. pokušavale da novac povrate, a da su u maju poslale poslednje pravno upozorenje.

Pošto šest meseci nisu dobile odgovor od „Rajanera“, odlučile su da deluju u noći između četvrtka i petka.

„Rajaner“ je, inače, postao navjeća evropska aviokompanija po broju putnika jer stalno nudi letove po veoma povoljnim cenama, pa su mu avioni najčešće krcati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar