U trendu

Francuski list: Makron i Merkelova sutra o saradnji na Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine

Francuska i Nemačka sutra u Berlinu u razgovoru s vodjama sa Zapadnog Balkana i Hrvatske i Slovenije „žele da ustanove kako se može poraditi na pospešenju ekonomske saradnje i političke stabilnosti regiona…a posebno da čuju kako obnoviti pet meseci zamrli dijalog Srbije i Kosova“.

To danas, pozivajući se na obaveštene izvore u Parizu, piše francuski privredni dnevnik Lezeko koji naglašava da francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku s čelnicima regiona i Hrvatske i Slovenije „žele da čuju kako se može ojačati regionalna i saradnja na polju bezbednosti u tom području razdiranom sukobima iz ’90-ih godina, čiji su ožiljci još uvek mnogobrojni“.

Pre ovog sastanka će, navodi Lezeko, predsednik Makron i kancelarka Merkel sami razmeniti mišljenja.

Ovaj susret će biti neformalan i, dodaje pariski dnevnik, „ne očekuju se neke odluke“, ali sastanak u Berlinu će biti obeležen „ponovnim angažovanjem Pariza, uz Nemačku, u tom regionu“.

Pregovori o uredjivanju odnosa Beograda i Prištine, objašnjava pariski dnevnik, „prekinuti su u novembru kad je kosovska vlada odlučila da višestruko poveća carine na uvoz srpskih proizvoda“.

Razgovori Makrona i Merkelove s vodjama zemalja proisteklih iz bivše Jugoslavije, kao i iz Albanije će, navodi Lezeko, biti „usredsredjeni na ekonomske odnose i povezivanje, pomirenje, saradnju u suzbijanju šverca oružja i bitku protiv organizovanog kriminala“.

Ali, dodaje Lezeko, „obavešteni izvori podvlače da je cilj naročito da se čuje šta kažu rukovodioci pozvanih zemalja“ i „kako da se obnovi zamrli dijalog Srbije i Kosova…jer je normalizacija odnosa Beograda i njegove bivše pokrajine, koja je proglasila nezavisnost 2008, uslov koji je Evropska unija postavila za okončanje pregovora o članstvu Srbije, pokrenutih u januaru 2014“.

Francuski list primećuje da „Priština činjenički izmiče suverenitetu Beograda od sukoba 1999, uz podršku NATO“ i kaže da su „nezavisnost Kosova, koje Srbi smatraju svojom istorijskom kolevkom“ priznale 23 od 28 članica EU.

I piše da na ovom „sastanku na vrhu neće biti reči o pitanjima proširivanja EU, što je u nadležnosti Brisela, napominju u Parizu, iako će nadležna za spoljnu politiku EU Federika Mogerini biti uz Emanuela Makrona i Angelu Merkel“.

Lezeko napominje da je „zamor od ulaska novih članica vidljiv u Briselu zbog teškoća da se ‘svare’ poslednje nove članice, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, kao i nevolja s turskim dosijeom“.

Francuski dnevnik primećuje da je medjutim „želja za učlanjenjem u EU i dalje snažna medju zemljama Balkana, iako one imaju takodje moćne veze s drugim akterima, kao što su Rusija,  Turska ili Kina“.

„Pariz ovim sastankom“, zaključuje francuski dnevnik, želi da stavi do znanja volju da se ponovo angažuje u regionu koji je njegova diplomatija poslednjih godina malo zapustila, dok je ranije Francuska tamo bila snažno uključena i platila ‘danak u krvi’ jer su 24 francuska vojnika poginula u borbama da bi se sprečilo da se sukobi u bivšoj Jugoslaviji 1992-1995 još više razbuktaju“.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.