najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuski Sanofi počinje istraživanja za vakcinu protiv zika virusa

Sanofi Paster, ogranak francuske farmaceutske grupe Sanofi objavio je danas da počinje istraživanja za proizvodnju vakcine protiv zika virusa koji prenose komarci, za koga se sumnja da izaziva urodjene deformacije.

Sanofi je naveo u saopštenju da želi da se osloni na uspeh ostvaren u razvoju vakcina protiv sličnih virusa, kao što je njegova vakcina protiv groznice denga, dengvaksija, koja je nedavno registrovana.

Svetska zdravstvena organizacija juče je proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zika virusa. SZO je saopštila da zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Ta organizacija procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

“Sanofi odgovara na svetski poziv za razvoj vakcine protiv zika virusa, opravdan brzinom širenja zaraze i rizikom od zdravstvenih komplikacija”, rekao je direktor odelenja Istraživanja Sanofi Paster Nikolas Džekson, koji će voditi novi projekat za razvoj vakcine.

Za sada ne postoji nikakva vakcina niti lek protiv infekcije zika virusom.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike