U trendu

Francuski senatori doputovali na Tajvan usred tenzija sa Kinom

Grupa francuskih senatora doputovala je danas u petodnevnu posetu Tajvanu, posle kineske demonstracije sile borbenim avionima usred najvećih tenzija izmedju Kine i Tajvana u poslednjih nekoliko decenija.

Grupa predvodjena senatorom Alanom Rišarom (Richard), sastaće se sa tajvanskom predsednicom Tsai Ing-ven, ekonomskim i zdravstvenim zvaničnicima i Savetom za kopnena pitanja.

Rišar, bivši francuski ministar odbrane, prethodno je posetio Tajvan 2015. i 2018. godine i predvodi grupu prijateljstva Tajvana u francuskom senatu.

Poseta će verovatno izazvati kritiku Kine, koja Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom medjunarodnom prisustvu na ostrvu, poput poseta zvaničnika stranih vlada.

Kina je za samo četiri dana, od petka do ponedeljka poslala 149 aviona u vazdušnu zonu Tajvana.

Bela kuća je upozorila Peking da time podriva regionalni mir i stabilnost, na šta je Kina odgovorila da SAD koje prodaju oružje Tajvanu i njegovi brodovi koji plove Tajvanskim moreuzom predstavljaju provokaciju.

Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng rekao je danas poslanicima u Tajpeju da je situacija „najteža u poslednjih 40 godina.

On je odgovarao na pitanja poslanika dok parlament treba da odluči da li će odobriti poseban budžet za vazdušnu i pomorsku odbranu.

Kina i Tajvan su u sukobu od 1949. godine, kada su se na to ostrvo sklonili nacionalisti, poraženi u kineskom gradjanskom ratu.

Peking i dalje smatra Tajvan delom svoje teritorije, odbija da prizna njegovu demokratsku vladu, i sve više nastoji da je izoluje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.