U trendu

Francuski sud odbacio optužbe protiv kompanija u programu UN nafta za hranu

Francuski sud juče je 14 kompanija oslobodio optužbi da su podmićivale iračke vlasti u vreme Sadama Huseina, kako bi im bili povereni poslovi u okviru programa UN nafta za hranu.

Francuske kompanije, među kojima i Reno kamioni, Šnajder elektronik i Legrand, oslobođene su optužbi za davanje mita i korupciju, kao i i trojica bivših direktora kojima se dodatno stavljala na teret i zloupotreba kompanijskih sredstava.

Svaka od tih firmi optužena je da je, uprkos međunarodnom embargu, režimu Sadama Huseina platila više od 250.000 evra kako bi ugovorile unosne poslove.

U pitanju je drugo suđenje po optužbama da su francuske kompanije zaobilazile embargo koji je bio uveden Sadamovom režimu od 1990. do 2000. godine.

Prvo suđenje jednom broju francuskih kompanija, među kojima i naftnom konglomeratu Total, kao i bivšem ministru unutrašnjih poslova Šarlu Paski, takođe je završilo odbacivanjem optužnice, prenele su agencije.

U oba slučaja, advokati su uspešno odbranili argumentaciju da nijedan pojedinac nije profitirao od iračke prakse da naplaćuje deset odsto više.

Program UN nafta za hranu uveden je u vreme sankcija iz humanitarnih razloga i on je iračkim vlastima omogućio da izvoze određenu količinu nafte, u zamenu za osnovne potrepštine poput namirnica i lekova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar