U trendu

Francuski vojnici upozoravaju na pretnju od građanskog rata

PARIZ – Grupa aktivnih francuskih vojnika objavila je otvoreno pismo u kojem upozoravaju na pretnju od izbijanja građanskog rata u zemlji.

„Radi se o opstanku naše zemlje“, navodi se u tekstu pisma koje su francuski vojnici, pre nego što su dobili podršku javnost, objavili anonimno, kako bi izbegli represalije od strane nadređenih.

Otvoreno pismo je jedno vreme stajalo na blogu „Plas d’Arm“, ali je odatle uklonjeno, da bi ga zatim u nedelju objavio list „Valer aktiel“.

Kako prenosi taj dnevnik, do ponedeljka u podne tekst je podržalo više od 100.000 Francuza, svojim virtuelnim potpisima preko interneta.

U pismu se upozorava da je „opstanak“ Francuske doveden u pitanje nakon što je vlada napravila „ustupke“ islamizmu.

Francuska vlada je prethodno osudila slično pismo koje su penzionisani generali objavili krajem prošlog meseca.

Francuska ministarka zadužena za oružane snage Florens Parli je tada izjavila da će oni biti kažnjeni zbog kršenja zakona koji zabranjuje rezervistima ili pripadnicima vojske da javno izražavaju mišljenja o religiji i politici.

Međutim, lider krajnje desnice Marin Le Pen, kandidatkinja na predsedničkim izborima sledeće godine, podržala je oko 1.000 pripadnika i pripadnica vojske koji stoje iza ovog dokumenta.

Broj potpisnika koji stoje iza najnovijeg pisma ostaje nejasan, navodi BBC.

Međutim, autori pisma opisuju sebe kao deo mlađe generacije vojnika koji su služili u Avganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

„Dali su kožu da unište islamizam kojem dajete ustupke na našem tlu“, napisali su oni.

U poruci se kritikuje odgovor francuske vlade penzionisanim generalima koji su potpisali prošlomesečno pismo i navodi: „Da li su se oni borili za to da vi dopustite da Francuska postane propala država?“.

„Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na svom tlu. Niko ne može da poželi tako strašnu situaciju, ali da, u Francuskoj se sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate,“ navodi se u pismu.

Francuska je prethodno predstavila plan borbe protiv onoga što je Makron opisao kao „islamski separatizam“.

Taj potez je bio naišao na kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, koje su ga mahom videle kao napad na islam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.