U trendu

Francuskoj preti najveća blokada u poslednjih 25 godina (foto)

Stotine hiljada francuskih radnika danas maršira centrom Pariza, nezadovoljno najavljenom reformom penzionog sistema. Sindikati koji se protive programu predsednika Emanuela Makrona predviđaju najveće demonstracije u poslednjih 25 godina.

Na masovni protest pozvali su sindikati, gnevni zbog plana Makronove vlade da sprovede sveobuhvatnu penzionu reformu koja će, po njihovom mišljenju, unazaditi penzije mnogim radnicima. Očekuje se da će u štrajku učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta, radnika na železnici i vatrogasaca.

Policija za razbijanje demonstracija ispalila je suzavac na maskirane učesnike protesta koji su ih gađali raznim predmetima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“, prenosi Rojters.

Mediji navode da će železnički transport u Francuskoj danas biti maksimalno redukovan, jer je oko 80 odsto vozača u štrajku. Trpeće i pariski metro, gde je zatvoreno 11 od 16 linija, a saobraćaće i daleko manje autobusa.

Državna železnička mreža SNCF saopštila je da će otprilike jedan od deset vozova saobraćati na prigradskim i brzim linijama, dok će štrajkom biti pogođene i međunarodne usluge poput Eurostara, koji je otkazao gotovo polovinu vozova na liniji Pariz—London. Takođe, zbog štrajka kontrolora leta, neki letovi avio-kompanije „Er Frans“ neće biti realizovani.

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

Zatvorene su mnoge škole, a čak su i neki sindikati policije upozorili da će „simbolično“ zatvoriti neke policijske stanice. Preporučeno je da prodavnice koje se u Parizu nalaze na „ruti“ kojom će marširati demonstranti budu zatvorene, u slučaju da dođe do nasilja na ulicama.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile protetste na Jelisejskim poljima, oko predsedničke palate i oko katedrale Notrdam.

Policija je proverila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno pre samog početka protesta.

Širom Francuske hiljade građana u crvenim prslucima sindikata maršira kroz gradove od Marseja na Meditersasnkoj obali do Lila na severu.

Da li je Makron na prekretnici

Francuski predsednik Emanuel Makron se sa velikim nacionalnim štrajkom suočava na polovini svog mandata. Ovo će za njega, predviđaju mediji, biti veliki test, budući da je sveukupna reforma penzionog sistema bila jedno od ključnih obećanja u njegovoj predizbornoj kampanji.

Makronova vlada tvrdi da je objedinjavanje penzionog sistema i oslobađanje od 42 „posebna“ režima za sektore u rasponu od železničkih radnika do advokata i osoblja Pariske opere, od presudnog značaja za održivost finansijskog sistema tokom starenja francuskog stanovništva.

Međutim, sindikati kažu da će uvođenje „univerzalnog“ sistema za sve značiti da milioni radnika u javnom i privatnom sektoru moraju da rade duže od zakonske granice za penzionisanje (62 godine) ili rizikuju da se suoče sa ozbiljnim padom svojih penzija.

Sindikati najavljuju da neće odustati od štrajka do ispunjenja njihovih zahteva. Neobično je da su protesti otpočeli pre nego što su obelodanjeni detalji bilo koje reforme penzionog sistema. Pritom, iako je rejting predsednika Makrona u porastu nakon protesta „žutih prsluka“, neka istraživanja javnog mnjenja govore da čak 89 odsto francuskog stanovništva veruje da njihova zemlja doživljava „socijalnu krizu“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar