U trendu

Francuz u Iranu osuđen na 8 godina zatvora zbog špijunaže

PARIZ – Sud u Iranu osudio je danas na osam godina zatvora francuskog državljanina Bendžamina Brijera zbog špijunaže, javila je televizija BFM.

Brijer je zadržan u Iranu u maju 2020. godine, kada je uhapšen nakon što je uhvaćen da u pustinji u blizini granice Turkmenistana i Irana daljinski upravlja dronom koji se često koristi za snimanje iz vazduha, prenosi Rojters.

Brijer štrajkuje glađu od decembra, zbog čega je veoma slab, rekao je njegov advokat u FGrancuskoj, a njegov iranski advokat Said Dehgan napisao je na Tviteru na perzijskom da je sud potvrdio optužbe za špijunažu i „propagandu protiv sistema“.

Iranski advokat je sugerisao da sud možda planira da iskoristi gospodina Brijera za razmenu zatvorenika, preneo je ranije BBC.

Brijer je uhapšen u maju 2020. godine dok je bio na odmoru u Iranu, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

On je jedan od više od deset stranaca ili dvojnih državljana koji su uhapšeni u Iranu, iako je Brijer jedini poznati zatvorenik sa Zapada koji nema i iranski pasoš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar