U trendu

Franja prvi papa koji je javno osudio kulturu zlostavljanja i zataškavanja

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja postao je prvi papa koji je javno osudio „kulturu zlostavljanja i zataškavanja“ u toj Crkvi, rekavši da ga je sramota što ni on ni verske vodje u Čileu nisu istinski slušali žrtve.

Franja je danas uputio pismo katoličkim vernicima u Čileu, uoči još jednog vikenda koji će provesti sa žrtvama najozloglašenijeg čileanskog sveštenika-predatora Fernanda Karadime, navodi Asošiejted pres.

Pismo je objavljeno u danu kada je Vatikan saopštio da se njegovi vodeći istražitelji zlostavljanja vraćaju u Čile.

Papa je u pismu na osam strana još jednom zahvalio žrtvama za njihovu „hrabru istrajnost“ u razotkrivanju zlostavljača i traženju istine.

„Uz osećaj sramote, moram da kažem da nismo umeli da slušamo ili da reagujemo na vreme“, naveo je Franja.

Više puta je pomenuo „kulturu zlostavljanja i sistem zataškvanja koji omogućava da se ono nastavlja“.

Do sada nijedan papa nije javno govorio o kulturi zataškavanja u Rimokatoličkoj crkvi.

Vatikan je u prethodnoj deceniji bio usmeren na kažnjavanje samih zlostavljača, ali ne i biskupa i crkvenih moćnika koji su pedofile radije premeštali u drugu parohiju umesto da ih prijave policiji ili uklone iz sveštenstva.

Franja je krajem aprila ugostio u Vatikanu i razgovarao u četiri oka s trojicom žrtava Karadime, koji su medju najzaslužnijima za razotkrivanje seksualnog zlostavljanja u čileanskoj Crkvi.

Kada je u januaru bio u poseti Čileu, papa je odbacio njihove tvrdnje da je biskup Huan Baros zataškavao slučajeve zlostavljanja. Franja je potom priznao da je pogrešio i pozvao njih trojicu u Vatikan kako bi im se lično izvinio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.