U trendu

Frankfurtske o uskraćivanju prava glasa Srbima na izborima

FRANKFURT – Uoči nedeljnih izbora na Kosovu i Metohiji uočene su brojne nepravilnosti, pre svega kada je reč o pravu glasa Srba iz južne pokrajine, pošto Priština živim Srbima ne dozvoljava da glasaju, a mrtve poziva na birališta, pišu frankfurtske „Vesti“, pozivajući se na slučaj Aleksandre Marković iz Niša.

List prenosi priču Markovićeve, koja je sa porodicom 1999. morala napustiti Prištinu, a koja je preko svog fejsbuk profila pozvala Srbe sa Kosova da glasaju na predstojećim izborima kako više nikada „ne bi gledali svoje domove kroz autobuska stakla“.

Markovićeva u razgovoru za frankfurtske „Vesti“ kaže da je bila isprovocirana činjenicom da su i njoj i njenoj majci prištinske vlasti onemogućile da glasaju, a da je istovremeno taj poziv dobila njena baka Rada Radosavljević koja je preminula početkom prošle godine.

„Baka je preminula 11. februara 2018. i zatim je legalno ođavljena. Međutim, vlasti u Prištini su joj pre par nedelja uredno poslale poziv za glasanje. Nažalost, to nije jedini slučaj da su Albanci mrtvima dozvolili da glasaju, a živima uskratili to pravo“, tvrdi Marković.

Ona je glasačko pravo dobila 2006. godine, a od 2008. je redovno izlazila na izbore, kao i njena majka Jorgovanka, koja je uredno glasala od 1999. godine.

„Ove godine smo obaveštene da ne možemo da glasamo zato što nemamo državljanstvo Kosova, mada sam ja i dalje prijavljena sa adresom u Prištini. Iz najbližeg okruženja znam najmanje 10-15 ljudi, koji su takođe sprečeni da glasaju“, tvrdi Marković.

Ona ocenjuje da se iz toga vidi jasna želja Prištine da se na izborima u nedelju pojavi što manje Srba, a marginalizuje lista koja ima podršku zvaničnog Beograda.

„Nije to privatna lista Aleksandra Vučića, već partija iza koje su stali Vlada Srbije i predsednik države. Zbog toga Srpka lista i jeste trn u oku vlastima u Prištini“, naglasila je pravnica.

Ona najavljuje da će po završetku izbora na Kosovu tužiti nadležne u Prištini koji su joj onemogućili da glasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.