U trendu

Fronteks: Evropa mora da se zaštiti od terorističke opasnosti

Evropa, koja će biti podvrgnuta „postepenom migracionom pritisku“ sa izgnanstvom Avganistanaca koji beže od talibanskog režima, mora da se zaštiti od „terorističke opasnosti“, izjavio je danas direktor Evropske agencije za kontrolu spoljnih granica (Fronteks) Fabris Ležeri (Fabrice Leggeri).

„Lekcije su naučene iz krize 2015. godine“, kada je rat u Siriji izazvao priliv migranata u Evropu, izjavio je Ležeri za RTL posle sastanka ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) održanog danas u Briselu.

Šef Fronteksa je rekao da postoji „dobar dobar kompromis izmedju, s jedne strane, moralne i humanitarne potrebe da se zaštiti avganistanski narod, i s druge strane, potrebe da se zaštite spoljne granice EU od dolaska ljudi koji su ekonomski migranti ili predstavljaju pretnju unutrašnjoj bezbednosti Evrope sa vezama sa terorističkim pokretima“.

U poredjenju sa masovnim i iznenadnim prilivom migranata 2015. godine, Ležeri predvidja da će taj priliv sada biti postepen.

Ministri unutrašnjih poslova EU danas su na sastanku u Briselu naveli da računaju na zemlje susedne Avganistanu kako bi izbeglice koje beže od talibana ostale u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.