U trendu

FSB: Ukrainske specijalne službe stoje iza ubistva Dugine

MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je danas ukrajinske specijalne službe za ubistvo ruske novinarke i politikologa Darije Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

FSB je saopštila da je rasvetlila ubistvo Dugine, uz tvrdnju da ga je počinila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je u Rusiju doputovala 23. jula 2022. godine zajedno sa kćerkom.

Prema navodima FSB, nakon ubistva, njih dve su otišle u Estoniju, preko Pskovske oblasti, prenosi Interfaks.

U izveštaju FSB se kaže da je Vovk, radi organizovanja ubistva Dugine i dobijanja informacija o njenom načinu života, sa ćerkom iznajmile stan u Moskvi u kući u kojoj je Dugina živela.

„Utvrđeno je da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe. Pocinilac je državljanka Ukrajine Vovk Natalija Pavlovna, rođena 1979. godine, koja je u Rusiju stigla 23. jula 2022. godine zajedno sa kćerkom Šaban Sofijom Mihajlovnom, rođenom 2010 godine“, navodi FSB.

Kako ističe FSB, kako bi pratila Duginu, Vovkova je koristila automobil „mini kuper“, a pri ulasku u Rusiju korišćene su registarske tablice samoproglašene Donjecke Narodne Republike, u Moskvi kazahstanske tablice, a pri izlasku ukrajinske tablice.

Vovkova i ćerka su, na dan ubistva, bile na književno-muzičkom festivalu, na kojem je Dugina bila počasni gost, dodaje FSB.

Istražni komitet Rusije saopštio je ranije da podaci do kojih se došlo u istrazi pokazuju da je zločin u kojem je poginula Dugina bio ranije planiran i naručen.

Utvrđeno da je eksplozivna naprava bila postavljena ispod sedišta vozača, a Darja Dugina koja se nalazila za volanom poginula je na licu mesta, navodi se u saopštenju koje je preneo Sputnjik.

Darja Dugina, politikolog i novinarka, ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, poginula je u subotu uveče kod sela Boljšije Vjazemi u Moskvskoj oblasti, kada je aktivirana eksplozivna naprava koja je podmetnuta u njeno vozilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar