U trendu

FSB: Ukrajinac saučesnik u ubistvu blogera Vladlena Tatarskog

MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i Istražni odbor utvrdili su da je 36-godišnji Ukrajinac, član terorističke grupe, bio saučesnik Darije Trepove u terorističkom napadu na kafić u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen vojni izveštač i bloger Vladlen Tatarski, rečeno je agenciji TAŠ u FSB-u.

„Ustanovljeno je da je ubistvo Fomina (Maksima, pravo ime Tatarskog) isplanirao zajedno s D.Trepovom član ukrajinske saboterske i terorističke grupe, ukrajinski državljanin Jurij Denisov, rođen 1987, koji je, koristeći servis brze dostave, putem posrednika, njoj predao eksplozivnu napravu u Moskvi, skrivenu u gipsanoj bisti blogera“, naveo je FSB.

Ruske vlasti tragaju za Denisovim i u toku je procedura njegovog stavljanja na međunarodnu poternicu.

Advokatski tim Darije Trepove uložio je žalbu na njeno pritvaranje, saopšteno je iz suda u Moskvi.
Sud u Moskvi odredio je 4. aprila pritvor za Trepovu do 2. juna.

Prema navodima iz istrage, Trepova je 2. aprila, po uputstvima dobijenim od ljudi iz Ukrajine, donela statuetu napunjenu eksplozivom u kafić u centru Sankt Peterburga i dala je ratnom reporteru i poznatom blogeru.

Fomin je poginuo u eksploziji, a lekarsku pomoć je zatražilo još 40 ljudi.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su teroristički čin protiv Tatarskog organizovale ukrajinske specijalne službe uz pomoć agenata koji sarađuju sa fondacijom Alekseja Navaljnog koja se u Rusiji smatra ekstremističkom organizacijom, a koju, kako navode, Trepova podržava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar