U trendu

FT: Haradinaj optužio Srbiju da se ponaša u interesu Rusije

LONDON – Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj upozorio je Brisel da mora ozbiljnije da shvati aspiracije Prištine ka EU kako bi izbegla produbljivanje nestabilnost na Balkanu i optužio Srbiju da se ponaša u interesu Rusije kako bi destabilizovala region.

On je to rekao u intervjuu za „Fajnenšl tajms“ i pri tome optužio Srbiju i za diplomatsku ofanzivu kojom podriva „državnost Kosova“.

„Verujemo da nam je Evropa dala šansu, plan puta, da postanemo članica EU i zahvalni smo na tome“, rekao je Haradinaj i dodao da lideri EU nisu adekvatno odgovorili na žalbe Prištine na Beograd.

Prema njegovim rečima, dok je EU ulagala sredstva i osoblje da normalizuju Kosovo i region, Srbija je radila protiv želje EU da stabilizuje Zapadni Balkan, a u interesu Rusije da situaciju u regionu „očuva u haotičnom stanju“.

Kako navodi Fajnenšl tajms, ove izjave Haradinaja dolaze u vreme pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, podsećajući da će kosovska Skupština 14. decembra glasati o formiranju regularne vojske.

FT podseća i na takse od 100 odsto koje je prošlog meseca Priština uvela na uvoz robe iz Srbije, nakon što je Beograd odbio da podrži članstvo Kosova u Interpolu, a za koje Haradinaj kaže da će biti ukinute jedino ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Nismo to uradili jer smo arogantni – nismo imali izbora. Dugo smo se opirali da preduzmemo ovu meru, ali sada nismo imali drugog izlaza. Takse će biti ukinute potpunom normalizacijom, a potpuna normalizacija znači priznavanje“, rekao je Haradinaj.

List navodi da je više od 110 država priznalo nezavisnost Kosova, ali da Srbija, Rusija, Kina i pet zemalja EU to nisu učinile.

Podseća se da u dijalogu sa Prištinom, Beograd insistira da svaki mogući sporazum ne uključuje priznanje nezavisnosti.

Kako je Haradinaj rekao, Srbiji je dozvoljeno da „vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i podriva šanse suseda da se pridruži EU“, dok nastavlja svoj proces pridruživanja EU.

Visoka prestavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je Prištinu da odmah ukine tarife jer su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, dok je komesar EU za proširenje Johanes han putovao i u Beograd i u Prištinu kako bi posredovaižo u postizanju kompromisa u vezi tarifa, piše FT.

„Žalili smo se Evropskoj komisiji svih ovih godina da Srbija ne poštuje CEFTA, niti briselske sporazume, niti obećanja koja je dala za stolom, ali oni nisu toliko fokusirani na nas“, rekao je Haradinaj, misleći na sporazume postignute između Beograda i Prištine od 2011. godine.

List navodi i da je uvođenje tarifa na robu iz Srbije povećalo popularnost Haradinaja i omogućilo mu veće poverenje u odnosu na kosovskog predsednika Hašima Tačija u vezi potencijalnog sporazuma sa Beogradom.

Govoreći o ideji promena granica ili razmene teritorija, Haradinaj je ocenio da je to opasno za region, dok FT navodi da tu ideju podržavaju Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pojedini evropski lideri.

„Nema smisla da se uključimo u ovaj sporazum u zamenu da Srbija prizna činjenicu da Kosovo postoji. Priznala nas je polovina članica Ujedinjenih nacija“, rekao je Haradinaj.

FT navodi da velika većina građana Kosova podržava ideju pridruživanju EU, ali da duboko nezadovoljstvo izaziva činjenica da ne mogu da putuju u zemlje Šengena bez sporazuma.

Kako se navodi, građani se nadaju da će EU odobriti viznu liberalizaciju pre nego što Rumunija preuzme predsedavanje EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar