U trendu

G20: Uložiti napore kako bi se smanjilo globalno zagrevanje

DENPASAR – Lideri država Grupe 20 (G20), vodećih svetskih ekonomija, saopštili su danas da će uložiti napore kako bi ograničili porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, uključujući postepeno smanjivanje upotrebe uglja.

„Odlučni smo da nastavimo sa ulaganjem napora kako bi smo ograničili povećanje temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. To će zahtevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja“, navodi se u deklaraciji izdatoj na kraju samita koji je održan na indonežanskom ostrvu Baliju, preneo je Rojters.

U deklaraciji se ukazuje na potrebu da se ubrzaju „napori ka postepenom smanjenju upotrebe uglja, u skladu sa nacionalnim okolnostima“.

„Imajući u vidu našu lidersku ulogu, ponovo potvrđujemo naše čvrste obaveze, u potrazi za ciljem UNFČC-a (Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama) da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama, jačanjem pune i efektivne primene Pariskog sporazuma kako bi smanjili globalno zagrevanje“, navodi se u deklaraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.