U trendu

G7 danas o produzenju roka za evakuaciju iz Avganistana

KABUL/VAŠINGTON – Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) razgovaraće danas o potencijalnom produženju roka za evakuaciju više hiljada ljudi koji pokušavaju da odu iz Avganistana, a koji ističe 31. avgusta, kao i o tome da li da priznaju talibansku vladu ili da joj uvedu sankcije.

Lideri SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, Nemačke, Kanade i Japana, koji će kasnije danas održati virtuelni sastanak, mogli bi doneti odluku o zajedničkom zvaničnom priznanju ili obnavljanju sankcija s ciljem da nateraju talibane da ispune obećanja o poštovanju prava žena i međunarodnih odnosa, prenosi agencija Rojters.

Osim potrebe za evakuisanjem više hiljada Amerikanaca, državljana savezničkih zemalja i Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama, biće potrebni dani da se, prema rečima zvaničnika američckog ministarstva odbrane, prebaci 6.000 vojnika raspoređenih u cilju obezbeđivanja i upravljanja aerodromom u Kabulu.

Adam Šif, predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao je novinarima da ne veruje da bi se evakuacija mogla završiti u preostalih osam dana.

„Mislim da je to moguće, ali mislim i da je malo verovatno s obzirom na broj Amerikanaca koje još treba evakuisati“, poručio je Šif.

Jedan zvaničnik talibana je izjavio da strane snage nisu tražile produženje roka i da to ne bi bilo odobreno i da jesu.

Zvanični Vašington je saopštio da se pregovori nastavljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar