U trendu

G7 i EU osudile potez Belorusije i najavili nove sankcije

BRISEL, 27. maja ( Tanjug) – Ministri spoljnih poslova G7 i šef diplomatije EU Žozep Borelj najoštrije su osudili beloruske vlasti zbog prinudnog spuštanja putničkog aviona i hapšenja novinara Romana Prataseviča i njegove saputnice Sofije Sopege nazivajući to akcijom bez presedana.

U zajedničkom saopštenju šefova diplomatija EU, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država konstatuje se da je ova akcija ugrozila sigurnost putnika i posade leta, da predstavlja ”ozbiljan napad” na pravila koja regulišu civilno vazduhoplovstvo, ali i na slobodu medija.

”Sve naše zemlje i naši građani zavise od toga da se svaka država ponaša odgovorno u ispunjavanju svojih dužnosti prema Čikaškoj konvenciji kako bi civilni avioni mogli da rade sigurno i sigurno. Pozivamo Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva da hitno odgovori na ovaj izazov svojim pravilima i standardima”, navodi se u saopštenju.

Ministri G7 i Josep Borelj zahtevaju ”trenutno i bezuslovno” puštanje Romana Prataseviča, kao i svih ostalih novinara i političkih zatvorenika u Belorusiji.

”Pojačićemo svoje napore, uključujući i dalje sankcije, prema potrebi, da promovišemo odgovornost za postupke beloruskih vlasti”, zaključuje se u zjedničkom saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.