U trendu

G7 i EU: Rusija da obustavi vojne aktivnosti kod Ukrajine

BRISEL – Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe Sedam (G7) i Evropska unija u zajedničkoj izjavi izrazili su duboku zabrinutost zbog koncentrisanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i na Krimu i pozvali Rusiju da prestane sa takvim aktivnostima u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela.

Ministri spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD i Visoki predstavnik Evropske unije naglasili su u zajedničkom saopštenju da ovakvo pokretanje ruskih trupa, bez prethodnog obaveštavanja, predstavljaju preteće i destabilizujuće aktivnosti.

Oni su pozvali Rusiju da poštuje principe i obaveze OEBS-a koje je potpisala u pogledu transparentnosti vojnih aktivnosti i da poštuje proceduru utvrđenu u poglavlju III Bečkog dokumenta.

Potpisnici su u zajedničkoj izjavi takođe potvrdili nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar