U trendu

G7 najavio sankcije: Putin stao na pogrešnu stranu istorije

VAŠINGTON, 24. februara (TAnjug) – Lideri Gupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) snažno su danas osudili, kako su naveli, „invaziju Rusije na Ukrajinu“ i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Lideri G7 su u zajedničkoj izjavi posle virtualnog sastanka naveli da je ruski predsednik Vladimir Putin „ponovo izazvao rat na evropskom kontinentu“ i ocenili da je Putin stao na „pogrešnu stranu istorije“, prenosi Si-En-En.

„Osuđujemo predsednika Putina zbog njegovog stalnog odbijanja da se uključi u diplomatski proces za rešavanje pitanja koja se odnose na evropsku bezpednost, uprkos našim ponudama u više navrata“, navodi se u saopštenju.

Lideri G7 poručili su da su uz partnere, uključujući NATO, EU i njene države članice, kao i Ukrajinu, i da su odlučni da urade ono što je neophodno kako bi se sačuvao integritet međunarodnog poretka zasnovan na pravilima.

Oni su naglasili da podržavaju dosledan i konstruktivan angažman i koordinaciju među glavnim proizvođačima energije i potrošačima kako bi se obezbedilo stabilno globalno snadbevanje energijom i istakli da su spremni da reaguju kako bi rešili potencijalna ometanja, dodaje Rojters.

Sastanak je trajao nešto više od jedan sat, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Bela kuća saopštila je da su na virtuelnom sastanku učestvovali predsednik SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Funio Kišida, britanski premijer Boris Džonson, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar