U trendu

G7: Pomoć ZB da smanji zavisnost od ruskih energenata

BERLIN – Ministri spoljnih poslova G7 istakli su danas da moraju da nastave da pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i pozvali države tog regiona, među kojima i Srbiju, da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu.

Beograd i Priština se pozivaju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim ljudima u regionu, navodi se u zaključcima ministara spoljnih poslova G7, objavljenim na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri inostranih poslova G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kako bi osigurali bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona.

Oni su pozdravili to što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudi rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN.

Ministri G7 su pozvale zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, prošire domaći politički prostor, poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, nastave sa naporima u sprecavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Oni su naveli da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i dodali da osuđuju svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Dodali su i da neće tolerisati „secesionističku politiku Republike Srpske“, koja, kako tvrde, ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu.

„Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost vlada na svim nivoima kako bi u potpunosti nastavile sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podele i zapaljivu retoriku i izbegavajući svaki čin koji bi mogao da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova G7 su pozvali sve stranke u zemlji da obezbede održavanje opštih izbora kako je predviđeno u oktobru.

Oni su u potpunosti podržali mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita i izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje bezbednog okruženja u zemlji.

Ministri spljnih poslova G7 su istakli i da podržavaju napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz zajednicko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.