U trendu

Gabrijel o poljskom zakonu: Borićemo se protiv izvrtanja istorije

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je danas da Poljska može da se osloni na Nemačku u osudi izvrtanja istorije, u šta spada i označavanje nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata kao „poljskih“.

Oba doma poljskog parlamenta usvojila su predlog Zakona o institutu pamćenja naroda, koji predvidja zatvorsku kaznu do tri godine za pripisivanje zločina nacističke Nemačke poljskoj naciji.

Gabrijel je rekao da je „to organizovano masovno ubistvo“ sprovela „nemačka država i niko drugi“ i da ništa ne menja činjenicu da su pojedinci saradjivali s nacistima, navodi Asošiejted pres.

„Mi smo ubedjeni da jedino pažljivo procenjivanje naše istorije može da donese pomirenje. To podrazumeva da ljudi koji su morali da iskuse nepodnošljivu patnju Holokausta imaju mogućnost da bez ograničenja govore o toj patnji“, naveo je Gabrijel.

Izrael je oštro kritikovao usvajanje zakona u Poljskoj, navodeći da gleda „s najvećom ozbiljnošću na svaki pokušaj izmene istorijske istine“.

Kritikama Izraela pridružile su se i SAD, navodeći da će Zakon uticati na slobodu izražavanja.

Da bi stupio na snagu, predlog zakona treba da potpiše i predsednik Poljske Andžej Duda koji ga podržava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar