U trendu

Gans: Izrael gradi regionalnu alijansu PVO, sponzorišu je SAD

JERUSALIM – Izrael gradi regionalnu alijansu protivvazdušne odbrane koju sponzorišu Sjedinjene Američke Države, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Beni Ganc. Približavajući se poslednjih godina arapskim državama, koje su u savezu sa SAD i dele njegovu zabrinutost zbog Irana, Izrael im je ponudio saradnju u oblasti odbrane, navodi Rojters.

Na brifingu izraelskim zakonodavcima, ministar Ganc je objavio ono što je nazvao „Alijansa protivvazdušne odbrane Bliskog istoka“ i rekao da je takva saradnja već u toku.

„Tokom protekle godine vodio sam obiman program, zajedno sa svojim partnerima u Pentagonu i u američkoj administraciji, koji će ojačati saradnju između Izraela i zemalja u regionu“, naveo je Ganc.

Izraelski ministar odbrane kaže da je taj program već operativan i omogućio je uspešno presretanje iranskih pokušaja da napadnu Izrael i druge zemlje.

Kako prenosi britanska agencija, ne navode se imena zemalja partnera, niti se navode dodatni detalji o osujećenim napadima.

Ganc je izrazio nadu da će napraviti još jedan korak napred u tom aspekt regionalne saradnje tokom posete u julu američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

Tokom posete od 13. do 16. jula, Bajden će doći u Izrael i nastaviti u Saudijsku Arabiju, gde će se sastati sa arapskim liderima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar