U trendu

Gardijan: Snimci pre i posle razornih poplava u Pakistanu

ISLAMABAD – Više od 1.100 ljudi poginulo je do sada u poplavama u Pakistanu, koje je premijer Šehbaz Šarif opisao kao najgore u istoriji zemlje, a novi satelitski snimci koje prenosi Gardijan pokazuju razmere ovih razaranja.

Snimci američkih kompanija „Planet Labs“ i „Maksar“, koje je objavio britanski list, prikazuju delove zelenih polja, sela i objekte pre nego što su monsunske kiše i poplave pogodile zemlji u junu, a na drugima se vide ista ta područja mesecima ili nedeljama kasnije prekrivena vodom.

Na fotografijama su prikazane posledice poplava širom zemlje, od provincije Sind na jugu do reke Kabul na severu, a na njima se može videti da su u nekim oblastima putevi potpuno nestali, a da su poplavne vode stvorile nove vodotokove.

U poplavama, koje je premijer Šehbaz Šarif opisao kao najgore u istoriji Pakistana, do sada je poginulo više od 1.100 ljudi, a milioni su raseljeni.

Šarif je saopštio da će popravka oštećene infrastrukture širom zemlje koštati najmanje 10 milijardi dolara, a više od 33 miliona ljudi, ili svaki sedmi stanovnik Pakistana, pogođen je poplavama, dok oko pola miliona raseljenih živi u privremenim kampovima.

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je u severozapadnoj provinciji Kiber Pakhtunkhva i južnoj provinciji Sind, koje su najteže pogođene poplavama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.