U trendu

Garland imenovao tužioca za istragu o postupanju Bejdena s osetljivim dokumentim

VAŠINGTON – Merik Garland, američki sekretar za pravosuđe najavio je imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja američkog predsednika Džozefa Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend, preneo je Glas Amerike.

Prethodno je predsednik Bajden potvrdio da je u njegovom domu, u državi Delaver, pronađeno još poverljivih dokumenata.

„Sinoć je završena pretraga. Otkriven je mali broj poverljivih dokumenata u skladišnim prostorima i ormarićima u mojoj kući – u biblioteci”, rekao je Bajden.

Saopšteno je da su dokumenta pronađena u zaključanoj garaži u gradu Vilmingtonu, kao i u susednoj prostoriji.

Američki predsednik je ukazao da su njegovi pravni zastupnici o tome odmah obavestili Sekretarijat za pravosuđe i da u potpunosti sarađuju u vezi sa tim slučajem.

Sekretar za pravosuđe oglasio se nekoliko sati pošto je pravni zastupnik Bele kuće objavio da je Bajdenov pravni tim pronašao dodatna poverljiva dokumenta, iz vremena dok je obavljao aktuelni predsednik obavljao funkciju američkog potpredsednika.

Prethodno je Bela kuća u ponedeljak potvrdila da je prvi set dokumenata pronađen u novembru 2022. u kancelariji Pen Bajden centra u prestonici Vašingtonu.

U iščekivanju epiloga u vezi sa ovim slučajem – samo otkriće da je Bajden potencijalno pogrešno rukovao poverljivim ili predsedničkim papirima, moglo bi stvoriti političke probleme predsedniku koji je Trampovu odluku da čuva stotine takvih zapisa u svojoj vili na Floridi nazvao „neodgovornom“, naveo je Glas Amerike.

Bajden je rekao da je bio „iznenađen kada je saznao da postoje bilo kakvi zvanični dokumenti u njegovoj privatnoj kancelariji“, ali da su njegovi advokati uradili ono što je trebalo da urade – odmah pozvali Nacionalni arhiv.

Republikanci u Kongresu traže da obaveštajne služe urade „procenu štete“ u vezi sa pronađenim poverljivim dokumentima.

Ovo otkriće takođe može da zakomplikuje odluku Sekretarijata za pravosuđe o tome da li da podigne optužnicu protiv Trampa u sličnom slučaju, navodi Glas Amerike.

Inače, Garland je novembra 2022. imenovao Džeka Smita na funkciju specijalnog tužioca zaduženog za istrage o bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Te istrage obuhvataju Trampove postupke u vezi sa poverljivim dokumentima i napore da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. kada je poražen tadašnjeg demokratskog kandidata i aktuelnog predsednika Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar