U trendu

Gde je najveći rizik od korupcije u sektoru odbrane?

BRISEL – Novi Zeland ima najmanji rizik od korupcije u svim svojim odbrambenim institucijama, dok kritičan rizik od korupcije u odbrambenom sektoru postoji u zemljama poput Alžira, Angole, Azerbejdžana, Egipta, Irana, Iraka…

To su rezultati „Indeksa integriteta odbrane vlada za 2020. godinu“ (GDI) koji je danas objavio Program za odbranu i bezbednost „Transparensi internešnela“ na svom zvaničnom sajtu.

Za izradu GDI se skupljaju nalazi iz 86 zemalja kako bi se procenilo postojanje, delotvornost i sprovođenje institucionalnih kontrola za sprečavanje rizika od korupcije u pet ključnih rizičnih oblasti – finansijskim, operativnim, kadrovskim, političkim i javnim nabavkama.

U izveštaju se navodi i da su zemlje članice Evropske unije izložene umerenom riziku od korupcije u upravljanju odbranom i bezbednošću.

Sa prosečnom ocenom 59 od maksimalnih 100, 16 država članica EU, uključenih u Indeks, imaju bolje mere zaštite od rizika od korupcije od supersila poput Kine (28), Rusije (36) i Sjedinjenih Država (55).

Utvrđeno je da skoro sve zemlje EU imaju snažne institucije za sprečavanje korupcije u oblastima kreiranja politike odbrane, finansija i upravljanja osobljem.

Međutim, sve obuhvaćene zemlje EU imaju alarmantne rezultate kada je reč o riziku od korupcije u vojnim operacijama, pa tako na primer Portugalija ima rezultat nula od 100, a Španija i Finska 10 od 100.

Studija takođe naglašava nedostatke u nacionalnim pravilima koja regulišu lobiranje u sektoru odbrane (prosečan rezultat EU je 13 od 100), kao i rizik od korupcije u oblasti nabavki za odbranu u zemljama EU, uključujući Madarsku, Poljsku i Francusku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.