General Đukić u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina

SPLIT – Penzionisani general-major JNA Borislav Đukić osuđen je danas na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i produžen mu je istražni zatvor u kojem se nalazi od marta 2016., tačnije četiri godine i devet meseci.

U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od sredine jula 2015. godine do marta 2016. kada ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj.

Izručenje Đukića je tražila i Srbija, čiji je državljanin, ali je Crna Gora odlučila da ga izruči Hrvatskoj.

Okružni sud u Splitu je u ponovljenom postupku doneo presudu prema kojoj je general Đukić osuđen da je kao komandant motorizovane brigade Kninskog korpusa tadašnje Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji i organizovao rušenje brane HE Peruća s ciljem, kako se navodi, potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja.

Naredio je, navodi se, da se u temelje brane na četiri mesta postavi 20 do 30 tona TNT eksploziva koji je bio povezan telefonskim kablom s indukcijskim starterom.

Đukić je, piše u presudi, komandovao povlačenje svoje vojske i aktiviranje eksploziva, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane Peruća sprečeno je rušenje brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika.

Đukićev advokat Željko Ostoja smatra da bi po svim zakonima njegov branjenik trebalo da bude oslobođen, jer je istekao maksimala istražni zatvor od četiri godine i devet meseci.

„Očekujemo da Vrhovni sud neće sam sebi skakati u usta i da će nakon 15-ak dana general biti pušten“, rekao je Ostoja novinarima, prenela je splitska Slobodna Dalmacija.

Kad izađe, dodao je, mi ćemo dalje voditi pravnu bitku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.